Wykonanie
Domowe jagodzianki, przypominają nam lato. W sezonie robimy je z
borówką amerykańską, gdyż jest twarda i nadzienie nie wypływa. Niestety teraz musiałyśmy zadowolić się
mrożonymi owocami, ale i tak były pycha!!!Składniki:1 kg
mąki10 dag
drożdży0,5 litra
mleka4
jajka1 szkl.
cukrucukier waniliowy3;4 szkl
olejuszczypta
soliNadzienie:0,5 kg
borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki
cukru i 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.Wykonanie;Przygotować rozczyn z 1 szkl ciepłego
mleka,
drożdży i 2 łyżek
cukru, odstawić.
Jaja utrzeć z
cukrem i połączyć z pozostałym
mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie stopniowo dodawać
mąkę i wyrabiać, na końcu dodać
olej i dalej wyrabiać na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Odrywać ciasto po kawałku, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić .Bułeczki układać na wysmarowanej blaszce, posmarować rozkłóconym
jajkiem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec 20 min w 180 stopniach.