Wykonanie
Roladki
mięsne to chyba jeden z bardziej lubianych sposobów przygotowania
mięsa.Kiedy nie mam pomysłu na danie
mięsne roladki sprawdzają się zawsze.A możliwości są przecież nieograniczone....Tym razem jako nadzienie użyłam
zielone szparagi.....i napiszę krótko :PYCHA!Danie niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i może je przygotować każdy / ten post dedykuję mojej córce ,bo całkiem niedawno w rozmowie /oczywiście on-line/ oznajmiła , że widziała w sklepie
szparagi ,ale nie wie , co z nimi zrobić.......,a więc pomysł podsuwam i nie ma już wykrętów .........bo mama jest daleko i poratuje jak
wróci /ale
szparagów już nie będzie/....... / zobacz / inne przepisy ze
szparagami w roli głównej.Szybki , smaczny obiadek na niedzielę /zamiast tradycyjnego schabowego/.
Składniki: /4 porcje/4 plastry
schabu b/kości4 duże plasterki
gotowanej szynki /u mnie
mortadella di Bologna/4 grube,
zielone szparagi4 plastry
żółtego serasok z cytryny/do gotowania/1/2 szklanki białego
wytrawnego winasól i
pieprz do smaku
olej lub
oliwa do smażeniaWykonanie:
-
Szparagi obrać /jeśli wymagają/, odłamać zdrewniałe części i umyć.Podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli
soku z cytryny ok.5-10 min.
Szparagi /większą ilość/ najlepiej gotować w wąskim , wysokim garnku , związane po kilka sztuk ,ustawione na stojąco tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię
wody .Można je również ugotować na parze.
Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z
wody wciąż jędrne.
Szparagi przelać zimną
wodą i pozostawić do odsączenia.-Umyte, osuszone plasterki
mięsa rozbić na cienkie płaty.-Każdy płat
mięsa ułożyć na plastrze
szynki /mortadeli/ oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem. Plaster
wędliny powinien być większy niż płat
mięsa.-Na płatach
mięsa położyć plasterki
sera i
szparagi dopasowując ich długość /jeśli są duże wystarczy po jednym/.-Zwinąć całość w roladkę zamykając oba końce do środka.-Przygotowane roladki smażyć na rozgrzanym
oleju /oliwie/ z każdej strony do chwili ,aż będą ładnie przyrumienione.-Zwiększyć ogień, wlać
wino i poddusić
mięso kilka minut do całkowitego odparowania
alkoholu i częściowego zredukowania płynu.-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
Roladki można podać z dowolną mieszanką sałatek z
sosem winegret i plasterkami
ziemiaków pieczonych w piekarniku.