Wykonanie
Kolejna wersja
schabowego, tym razem z
serem w środku. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu
mięsko, jednocześnie coś innego od tradycyjnego schaboszczaka. Wbrew pozorom
schab, podobnie jak
drób, jest wdzięcznym
mięsem, z którego możemy "tworzyć" rożne cudeńka kulinarne.Składniki:
Schabowy - 1 plaster (około 120 gram)
ser żółty - 3 plastry
sól - szczypta
pieprz - szczyptajarzynka-szczyptajajko1 sztuka
bułka tarta 1/4 szklanki
olej do smażenia - 2 łyżkiWykonanie:
Schab opłukać, osuszyć, rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na
schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać - nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić
solą,
pieprzem i jarzynką. Na środek
mięsa ułożyć
ser - przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki
sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta "złamać" na połowę i takiego panierować.
Jajko rozkłócić.
Schab panierować - wkładamy do
bułki tartej -
jajka - ponownie do
bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.Smacznego;)