ßßß Cookit - przepis na Szwajcar - czyli schabowy z żółtym serem w środku

Szwajcar - czyli schabowy z żółtym serem w środku

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja schabowego, tym razem z serem w środku. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu mięsko, jednocześnie coś innego od tradycyjnego schaboszczaka. Wbrew pozorom schab, podobnie jak drób, jest wdzięcznym mięsem, z którego możemy "tworzyć" rożne cudeńka kulinarne.
Składniki:
Schabowy - 1 plaster (około 120 gram)
ser żółty - 3 plastry
sól - szczypta
pieprz - szczypta
jarzynka-szczypta
jajko1 sztuka
bułka tarta 1/4 szklanki
olej do smażenia - 2 łyżki
Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć, rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać - nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą, pieprzem i jarzynką. Na środek mięsa ułożyć ser - przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta "złamać" na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować - wkładamy do bułki tartej - jajka - ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.
Smacznego;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/05/szwajcar-czyli-schabowy-z-zotym-serem-w.html