ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

. ....po jednej babeczce od MAMY.............
Małe, niezwykle łatwe do przygotowania są słodkim przysmakiem na każdą okazję .
Cieszą oko i podniebienie.
Zwyczajne , kruche babeczki, które zmieniają swój smak i wygląd w zależności od kompozycji dodatków. Babeczki można upiec wcześniej i bezpośrednio przed podaniem nałożyć dowolne nadzienie. Ciasto przygotowuję w większej ilości ,wykorzystuję część ,a resztę mrożę i wyjmuję kiedy tylko mam ochotę na babeczki lub inny kruchy wypiek.
Składniki : na ok.20 szt / połowę ciasta wykorzystałam ,a część zamroziłam/
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
skórka starta z cytryny /do smaku/
szczypta soli
mus truskawkowy:
1 szklanka truskawek
100 ml kwaśnej śmietany
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1,5 łyżeczki żelatyny
bita śmietana:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
-Składniki na ciasto włożyć do melaksera i miksować na wolnych obrotach/ ruchy pulsujące/ do chwili utworzenia się zwartej masy.
-Przełożyć na blat, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
-Schłodzone foremki na babki nasmarować masłem .
-Schłodzone ciasto rozwałkować przy pomocy folii spożywczej na grubość kilku milimetrów,
wykroić krążki i wylepić nimi foremki.
-Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st. C/ i piec ok. 15 min.Powinny być lekko przyrumienione.
-Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
-Truskawki zmiksować z cukrem przy pomocy blendera, dodać cukier waniliowy i śmietanę wymieszać.
-Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody . Przestudzoną dodać do truskawek i dokładnie zmiksować.
-Wstawić do lodówki aby mus stężał.
-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
-Tężejący mus truskawkowy nałożyć we wgłębienia babeczek.
-Przy pomocy szprycy nałożyć bitą śmietanę.
-Ozdobić świeżymi listkami mięty i truskawkami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/05/kruche-babeczki-z-musem-truskawkowym-i.html