Wykonanie
Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu to może skorzysta z poniższego przepisu i przyrządzi te delikatne w smaku tartaletki
pomarańczowe. Jest przy nich trochę pracy, ale ponoć to co przychodzi zbyt łatwo nie ma większej wartości :D Przepis zaczerpnięty od Tracey .Składniki na 6 tartaletek:Nadzienie:115 g
masła, pokrojonego na kawałki2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki skórki otartej z
cytryny (uprzednio wyparzonej)świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej
cytryny3 łyżki skórki otartej z
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (z 3 dużych
pomarańczy)1 szklanka oranżady pomarańczowej (użyłam Mirindy)3 duże
jajka2 duże
żółtka3/4 szklanki
cukruMasło umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić na bok.
Żelatynę zalać
sokiem z cytryny i też odstawić na bok.W średnim garnku wymieszać sok z
pomarańczy i oranżadę, gotować, aż ilość substancji zredukuje się o połowę. W rezultacie powinna zostać jedna szklanka cieczy.W kolejnej misce wymieszać
skórkę z cytryny,
skórkę pomarańczową,
jajka,
żółtka i
cukier. Dodać do garnka z
pomarańczową miksturą i gotować na średnim ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje na tyle, że patyczek w niej zanurzony po wyciągnięciu pozostanie nią okryty. Garnek zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną
żelatynę i wymieszać.Gęste sito ustawić na misce z
masłem i przetrzeć do niej masę
pomarańczową. Dobrze wymieszać. Wystudzić, przykryć i schować do lodówki przynajmniej na 4 godziny. W tym czasie przygotować
spody.Spód:220 g
mąki pszennej115 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki2 łyżki
cukru2 łyżki skórki otartej z
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)szczypta
soli1 duże
jajkoMąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie po środku i dodać resztę składników. Posiekać dużym nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek i schować do lodówki na 30 minut.Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić foremki, dociskając do dna i brzegów. Nakłuć
spody widelcem i ponownie schować do lodówki na ok. 15 minut.W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 ° C. Schłodzone
spody wyłożyć folią aluminiową, obciążyć, np.
fasolą lub
ryżem. Piec ok. 8 minut, aż brzegi będą wyglądały na suche. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 4 minuty, aż środek wyschnie. Pozostawić do wystygnięcia.Montaż tartaletek:Za pomocą miksera ubić nadzienie na najwyższych obrotach (przez ok. 5 minut). Napełnić nadzieniem tarty i schować do lodówki na kolejną godzinę, by masa stężała.Pomarańczowa
bita śmietana:1 szklanka schłodzonej
śmietany kremówki 30 lub 36%2 łyżki
cukru pudru2 łyżki ekstraktu
pomarańczowego (lub 2 łyżki oranżady pomarańczowej)
Śmietanę ubić za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i ekstrakt (lub oranżadę). Za pomocą szprycy udekorować tartaletki
bitą śmietaną.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: