Wykonanie
Kwaśna, orzeźwiająca
tarta z kremem
cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników
cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.
SKŁADNIKI:(Na formę do tarty o średnicy 24cm)Na ciasto:200g
mąki pszennejżółtko jajka140g
masłaszczypta
soliNa krem:3 duże
cytryny6
jajek120 g
cukru250g gęstej
śmietany 12%Dodatkowo:100ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukruPRZYGOTOWANIE:Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana
masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego
suchą fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c po czym zdejmujemy papier z
fasola i pieczemy jeszcze 10 minut.
Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy
sok z cytryn. Do soku dodajemy skórki z dwóch
cytryn. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok Wlewamy do rondelka razem z
cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy
śmietanę i
jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem
cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy
skórka cytrynową. Podajemy schłodzone.