ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z truskawkami

Tarta czekoladowa z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Ciasto kruche 250 g mąki szczypta soli 150 g masła 2 łyżki bardzo zimnej wody 2 żółtka 1/4 szklanki cukru [n] Masa czekoladowa 2 mleczne czekolady 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki miękkiego masła truskawki [n] masa ze śmietany 300 ml śmietany 1,5 łyżeczki żelatyny 1 -2 łyżki cukru pudru
Nie jestem fanem ciast czekoladowych, ale to mi smakowało i to bardzo. Moim gościom zresztą też. Podobno na drugi dzień jeszcze lepszy smak dostało to ciasto 🙂
Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki dodać do miski i szybko zagnieść. Ciasto musi być jednolite, wszystkie składniki muszą się połączyć. Formę do tary o wymiarach 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tarka lub kaszką manną. Ciasto rozłożyć na dnie i na bokach formy. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 200 C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć ziarenkami fasoli lub innymi. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Ciasto musi lekko się zarumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Przygotowanie masy czekoladowej – do garnka wlać śmietanę, dodać masło i mocno podgrzać. Prawie musi się zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę. Zostawić tak na około 3 minuty. Następnie wymieszać bardzo dokładnie. Przestudzić masę czekoladową i wylać na zimne podpieczone kruche ciasto. Na górze rozłożyć połówki truskawek.
Masa ze śmietanyżelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle żeby mogła napęcznieć. Następnie wlać wrzącą wodą, odrobinę. Woda ma tylko pomóc rozmieszać żelatynę. Odstawić, musi ostygnąć i delikatnie gęstnieć. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wymieszać. Dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać śmietanę na masę czekoladową. Obsypać potartą czekoladą. Udekorować truskawkami i listkami mięty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Ciasto pyszne polecam.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/tarta-czekoladowa-z-truskawkami