ßßß Cookit - przepis na kruche babeczki z musem czekoladowym i toffi

kruche babeczki z musem czekoladowym i toffi

nazwa

Wykonanie

A może by tak zjeść coś kruchego? Coś po brzegi wypełnionego smakowym duetem idealnym? Dziś małe, kruche babeczki z prostym nadzieniem toffi przykrytym musem czekoladowym z dodatkiem orzeźwiających malin, które nadają ciastkom świeżości. Moje spody do ciastek oczywiście przypiekły się trochę, bo byłem tak zajęty, że zapomniałem wyjąć je z piekarnika. Na szczęście nie spłonęły na węgiel :D
ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
S kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
toffi:
kilka łyżek masy kajmakowej
1 szczypta soli (opcjonalnie)
Masę kajmakową podgrzać do uzyskania rzadszej, płynnej konsystencji. Nadzienie przekładać do wystudzonych spodów po ok. 1 łyżeczce do każdej. Odstawić do wystudzenia kajmaku.
mus czekoladowy:
100 ml kremówki 30%
75 g gorzkiej czekolady
40 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalać jedną łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę z cukrem podgrzać w rondlu do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać napęczniałą żelatynę i ponownie wymieszać do rozpuszczenia składników. Ciepły mus wylać na masę kajmakową w babeczkach. Wstawić do lodówki na 15 minut. Na koniec babeczki udekorować malinami i listkami mięty.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/03/kruche-babeczki-z-musem-czekoladowym-i.html