Wykonanie
A może by tak zjeść coś kruchego? Coś po brzegi wypełnionego
smakowym duetem idealnym? Dziś małe, kruche babeczki z prostym nadzieniem
toffi przykrytym
musem czekoladowym z dodatkiem orzeźwiających
malin, które nadają
ciastkom świeżości. Moje
spody do
ciastek oczywiście przypiekły się trochę, bo byłem tak zajęty, że zapomniałem wyjąć je z piekarnika. Na szczęście nie spłonęły na węgiel :Dciasto:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoS kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać
ciastem lekko dociskając.
Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
toffi:kilka łyżek masy kajmakowej1 szczypta
soli (opcjonalnie)Masę kajmakową podgrzać do uzyskania rzadszej, płynnej konsystencji. Nadzienie przekładać do wystudzonych
spodów po ok. 1 łyżeczce do każdej. Odstawić do wystudzenia kajmaku.
mus czekoladowy:100 ml
kremówki 30%75 g
gorzkiej czekolady40 g
cukru2 łyżeczki
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyŻelatynę zalać jedną łyżką zimnej
wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę z
cukrem podgrzać w rondlu do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać napęczniałą
żelatynę i ponownie wymieszać do rozpuszczenia składników. Ciepły mus wylać na masę kajmakową w babeczkach. Wstawić do lodówki na 15 minut. Na koniec babeczki udekorować
malinami i listkami
mięty.Smacznego! :)