ßßß
            
        
Składniki na 4 serduszkowe tartaletki:Na ciasto:110 g mąki50 g cukru1 żółtko40 g masłaszczypta soliNa farsz:truskawkicukier puder do posypaniażelatyna w sprayuPrzygotowanie:Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy.Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę wody.Smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką.Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto na 4.Każdą część delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy).Wykładamy ciasto w foremkach w kształcie serduszek, przyciskając dokładnie do spodu i boków formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Przykrywamy tartaletki pergaminem i układamy na górze suchy ryż albo ceramiczne ‘fasolki’, tak żeby ciasto podczas pieczenia zachowało formę.Pieczemy przez 15-20 minut.Wyjmujemy foremki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy ciasto owocami. Ja użyłam truskawek.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Kroimy na nie za grube plasterki.Na upieczonym i przestudzonym cieście układamy plasterki truskawki.Posypujemy cukrem pudrem.Całość spryskujemy żelatyna w sprayu.Smacznego!Życzę wszystkim udanych Walentynek!Jedno jest tylko w życiu szczęście: kochać i być kochanym. (George Sand)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)