ßßß Cookit - przepis na Babeczki z truskawkami i masą z białej czekolady

Babeczki z truskawkami i masą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

O tej porze roku w świecie domowych wypieków królują sezonowe owoce, teraz najczęściej rabarbar i moje ulubione owoce - truskawki. Babeczki te, to połączenie kruchości ciasta, słodkiego smaku białej czekolady i orzeźwienia dojrzałych truskawek.
Składniki do ciasta kruchego:
300 gram mąki tortowej
200 gram mąki kukurydzianej
200 gram masła
4 żółtka,
szczypta soli
łyżka cukru
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy małe foremki na babeczki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru - ok.20 minut.
Masa z białej czekolady:
łyżka cukru pudru
400 gram śmietany 30%
śmietan-fiks -1sztuka
2 tabliczki białej czekolady
cukier waniliowy
truskawki, listki mięty do dekoracji
Rozpuszczamy czekoladę przez 45 sekund w mikrofalówce. Ubijamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier, po chwili śmietan-fiks i płynną białą czekoladę. Schładzamy i wlewamy masę do babeczek, po zastygnięciu masy w babeczkach dekorujemy je owocami.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/06/babeczki-z-truskawkami-i-masa-z-biaej.html