ßßß
Składniki:*na kruche babeczki:300 g mąki200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaszczypta soli*na krem:czekolada miętowakrem do karpatki Gellwe / budyń śmietankowy*do dekoracji:listki świeżej miętytruskawkiMąkę przesiać dodać pokrojone masło i sól. Wsypać cukier, dodać żółtka i wszystko szybko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok.30min.Ciasto rozwałkować i wypełnić nim dokładnie foremki uprzednio wysmarowane masłem, żeby ciasto nie przywarlo podczas pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, wypełnić folią aluminiową, wsypać na dno ziarenka grochu i wstawic do piekarnika. Pieczemy ok 10min.Krem do karpatki przygotowujemy jak w opisie na opakowaniu / możemy też wykorzystać np budyń śmietankowy (wtedy należy pamiętać by go rozrobić z połową ilości mleka by był gęstszy!). Krem łączymy z czekoladą, którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej (koniecznie miętowej)Gotowe, ostudzone babeczki wypelniamy powstałym kremem i ozdabiamy świeżymi listaki mięty i truskawką dla złamania smaku. Przygotowany deser przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjąć by się troszkę zagrzały. Efekt?
Idealne dla gości jako dodatek do kawy lub herbaty po niedzielnym obiedzie :)Smacznego!!!