Wykonanie
Tyle słońca w całym
mieście! wpuśćmy jego promienie do naszych domów, aby ocieplić trochę tę zimę!
Delikatnie słodkie i kruche ciasto z
białym kwaskowym kremem i kawałkiem słońca pod postacią
cytryny, to idealny sposób na niedzielne popołudnie! :)spód:175 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1 łyżka
cukru pudru1
żółtkoWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do foliowej
torebki i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Foremki do tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Nie za grubą, bo ciasto urośnie trochę w piekarniku, ale też nie za cienką, ponieważ po upieczeniu mogą się łamać. Wykałaczką ponakłuwać ciasto, aby nie spuchło za bardzo podczas pieczenia. Piec ok. 30 w 180 ° C. Odstawić do wystudzenia.krem:ok. 300 ml
śmietany kremówki (30%)1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
cukru pudrusok z połowy
cytrynyKremówkę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać
cukier waniliowy,
cukier puder oraz
sok z cytryny.dekoracja:1
cytryna pokrojona w cienkie plastryNa tartaletki kłaść po jednej łyżce kremu i udekorować połówką
cytryny.Z przepisu można upiec jedną dużą tartę; w tym celu należy podwoić ilość wszystkich składników.Smacznego!