ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną.

Rurki z bitą śmietaną.

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu chodziło za mną zrobienie rurek z kremem. Jednak ciągle powstrzymywało mnie brak foremek, które są potrzebne do ich upieczenia. Dziś postanowiłam, że zrobię sobie takie foremki sama i zrobiłam :) Dlatego też moje rurki są duższe i być może grubsze od tych pieczonych na kupionych foremkach. Przepis nie mój, skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki klinknij tu . Pani Dorocie wyszło aż 60 rurek, mi natomiast może połowa tej ilości, ale chyba nawet nie. Możliwe iż ciasto grubiej miałam rozwałkowane i dłuższe te rurki zrobiłam. Ale nieważne, najważniejsze, że wyszły pyszne!!!
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej tortowej,
250g masła,
250g gęstej, kwaśnej śmietany,
szczypta soli.
Ponadto:
cukier,
600ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
opcjonalnie 2 opakowania śmietan fix,
miękkie masło do posmarowania foremek.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto cieńko rozwałkować - podsypywać mąką by się nie przyklejało do blatu, stolnicy. Pokroić w długie paski o grubości 1,5cm ( ja kroiłam na oko). Każdą foremkę do rurek posmarować masłem i nawinąć paski ciasta, od strony cieńszej do strony grubszej. Do płaskiego talerza nasypać cukier i obtaczac w nim rurki - oprócz strony na której będą leżeć. Rurki ułożyć na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C przez ok.15min. - do lekkiego zarumienienia ( należy sprawdzać, gdyż czas może być różny).
Po wyjęciu z piekarnika rurki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ubić bitą śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru i opcjonalnie jeszcze ze śmietan fix. Nabić rurki ubitą śmietaną.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/10/rurki-z-bita-smietana.html