Wykonanie
Dawno nie
jadłam nic tak kremowego i delikatnego, choć nie
powiem, że są mało pracochłonne ;). Drugim razem pójdzie mi zdecydowanie szybciej. Do nadzienia użyłam
bitej śmietany, choć równie dobrze, a nawet lepiej będzie smakować z kremem budyniowym, np. takim jak w karpatce . Przepis pochodzi z Galerii Potraw. Polecam!Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):pół kilo
mąki pszennej25 dag
masła25 dag kwaśnej gęstej
śmietanyszczypta
soliCiasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując
mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować
masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.600 ml
śmietany kremówkiKremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki
cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie krem karpatkowy .Smacznego :)