Wykonanie
Cześć! :)Robiliście kiedyś rurki z kremem? Jeśli nie, to na co czekacie? :DMusicie się zaopatrzyć w specjalne stożkowe metalowe rurki i możecie się zabierać do pracy :)
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki .Zapraszam!Rurki z krememSkładniki:500 g
mąki pszennej250 g
masła250 g
śmietany 18%szczypta
soliśmietanka 30%cukier puderWykonanie:Z
mąki,
masła,
śmietany i
soli zagniatamy zwarte ciasto i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.Następnie jak najcieniej (ok. 1 mm) je rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok 1 , 5 cm.Każdą metalową rurkę smarujemy
masłem i zawijamy na nią ciasto, zaczynając od węższej strony.Gotową rurkę obtaczamy w cukrze (można ze wszystkich stron).Pieczemy w 180 st. ok. 20 minut, aż będą rumiane.Po ostudzeniu wystarczy że ściśniemy metalowe rurki i zdejmiemy nasze rurki z ciasta.
Napełniamy je
śmietaną ubitą na sztywną pianę z odrobiną
cukru pudru.Smacznego!Jeśli obawiasz się, że
śmietana wypłynie z rurek, po napełnieniu rurek włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.