ßßß Cookit - przepis na rurki z bitą śmietaną

rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Niestety nie mogłem znaleźć foremek w żadnym sklepie, a zamówione przez internet dwukrotnie przekroczyłyby swą wartość przez koszt transportu. Na szczęście foremki znalazłem przypadkiem będąc na zakupach w jednym z supermarketów i wrzuciłem do koszyka bez wahania ;)
Gorąco polecam, są wyśmienite! :)
składniki na ok. 10 sztuk:
160 g mąki pszennej
40 g masła
40 g kwaśnej śmietany (np. 18%)
Składniki zagnieść szybko, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na bardzo cienko (ok. 1 mm grubości). Wycinać długie paski o szerokości nie więcej niż 1 cm. Foremki do rurek posmarować cienko masłem. Paski ciasta zawijać na foremkach zaczynając od węższej strony metalowej rurki do dołu. Nawinięte ciasto obsypać dookoła cukrem.
Surowe ciastka ustawić pionowo na blaszce i umieścić w piekarniku. Piec w 200 ºC przez ok. 20 minut do lekko złotego koloru). Zdejmować z foremek jeszcze ciepłe.
krem:
200 ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Przy pomocy szprycy nadziewać rurki kremem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/04/rurki-z-kremem.html