Wykonanie
Niestety nie mogłem znaleźć foremek w żadnym sklepie, a zamówione przez internet dwukrotnie przekroczyłyby swą wartość przez koszt transportu. Na szczęście foremki znalazłem przypadkiem będąc na zakupach w jednym z supermarketów i wrzuciłem do koszyka bez wahania ;)Gorąco polecam, są wyśmienite! :)składniki na ok. 10 sztuk:160 g
mąki pszennej40 g
masła40 g kwaśnej
śmietany (np. 18%)Składniki zagnieść szybko, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na bardzo cienko (ok. 1 mm grubości). Wycinać długie paski o szerokości nie więcej niż 1 cm. Foremki do rurek posmarować cienko
masłem. Paski ciasta zawijać na foremkach zaczynając od węższej strony metalowej rurki do dołu. Nawinięte ciasto obsypać dookoła
cukrem.Surowe
ciastka ustawić pionowo na blaszce i umieścić w piekarniku. Piec w 200 ºC przez ok. 20 minut do lekko złotego koloru). Zdejmować z foremek jeszcze ciepłe.krem:200 ml
śmietany kremówki (36%)2 łyżki
cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 1 łyżkę
cukru. Przy pomocy szprycy nadziewać rurki kremem.Smacznego! :)