ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z polewą z orzechów

Szarlotka z polewą z orzechów

nazwa

Wykonanie

Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D
Składniki na biszkopt:
4 jajka
8 płaskich łyżek cukru
2 pełne łyżki mąki pszennej
Masa jabłkowa:
1 1/2 - 2 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 36%
2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
Polewa orzechowa:
3/4 szklanki orzechów ziemnych
1/4 kostki masła
śmietana 30%
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera na drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło.
Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.
Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość gęsta i doprawiam szczyptą soli i ponownie traktuję masę blenderem :)
Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z orzechów
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/09/szarlotka-z-polewa-z-orzechow.html