ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na słodkie co-nie-co polecam domowe rurki z bitą śmietaną:)
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
250 dkg miękkiego masła
250 dkg śmietany
1 łyżka proszku
szczypta soli
Składniki na bitą śmietanę:
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce . Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki pieczemy na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut.
Z gorącego jeszcze ciasta usuwamy metalowe foremki (po wystudzeniu rurki mogą się połamać).
Wystudzone w ypełniamy bitą śmietaną - około 600 ml kremówki ubijamy na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/11/rurki-z-bita-smietana.html