Wykonanie
Jeśli macie ochotę na słodkie co-nie-co polecam domowe rurki z
bitą śmietaną:)
Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki250 dkg miękkiego
masła250 dkg
śmietany1 łyżka proszkuszczypta
soliSkładniki na
bitą śmietanę:600 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce . Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy
masłem i owijamy
ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki pieczemy na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut.Z gorącego jeszcze ciasta usuwamy metalowe foremki (po wystudzeniu rurki mogą się połamać).Wystudzone w ypełniamy
bitą śmietaną - około 600 ml kremówki ubijamy na koniec dodając 2 łyżki
cukru pudru.