Wykonanie
Witajcie! Dzisiaj na osłodę proponujemy Wam
ciastka, które na pewno doskonale znacie - ptysie z
bitą śmietaną w różnych kolorach. Jak tylko Rafał mi je przywiózł od razu sobie pomyślałam, że świetnie by się sprawdziły na urodzinach czy kinderballach dla dzieci. Te zabarwione na zielono są dodatkowo wzbogacone o aromat
miętowy. Przepis na ptysie pochodzi stąd.Składniki:200 g
mąki tortowej100 g
masła250 ml
wody5
jajekszczypta
soli500 ml
śmietany 36 %5 łyżek
cukru pudruopcjonalnie: barwniki, aromaty
Masło z
wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy
mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane
jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nakładamy na blachę wysmarowaną
masłem - najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym.Ptysie wyrosną dosyć duże, więc najlepiej robić to w dużych odstępach od siebie. Do piekarnika wstawiamy również naczynie z
wodą.Ptysie pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Ciastka wyjęte z piekarnika należy przekroić na pół i zostawić do ostygnięcia ułożone na metalowej kratce.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier puder.Zimne ptysie przekładać
bitą śmietaną.Smacznego!