Wykonanie
Witam! Po kilku dniach nieobecności wracamy z powrotem :). Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. Wstawię wczorajszy wypiek Rafała - przepyyyszne eklerki. Naprawdę muszę pochwalić mojego mężczyznę bo wyszły rewelacyjne - szkoda tylko, że tak szybko się rozeszły.
Ciastka te przygotowuje się z ciasta parzonego - wstawialiśmy już na nie przepis tutaj .Składniki:200 g
mąki tortowej100 g
masła250 ml
wody5
jajekszczypta
soli500 ml
śmietany 36 %tabliczka
czekolady mlecznej (100 g)5 łyżek
cukru pudruMasło z
wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy
mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane
jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nakładamy na blachę wysmarowaną
masłem - najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym. Eklerki wyrosną dosyć duże, więc najlepiej robić to w dużych odstępach od siebie. Do piekarnika wstawiamy również naczynie z
wodą.Eklerki pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Ciastka wyjęte z piekarnika należy przekroić na pół i zostawić do ostygnięcia ułożone na metalowej kratce.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli
wodnej i polewać górną część eklerki.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier puder.Gdy eklerki będą zimne, a
czekolada zastygnie przekładamy
ciastka bitą śmietaną.Smacznego!