ßßß Cookit - przepis na Eklerki

Eklerki

nazwa

Wykonanie

Witam! Po kilku dniach nieobecności wracamy z powrotem :). Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. Wstawię wczorajszy wypiek Rafała - przepyyyszne eklerki. Naprawdę muszę pochwalić mojego mężczyznę bo wyszły rewelacyjne - szkoda tylko, że tak szybko się rozeszły. Ciastka te przygotowuje się z ciasta parzonego - wstawialiśmy już na nie przepis tutaj .
Składniki:
200 g mąki tortowej
100 g masła
250 ml wody
5 jajek
szczypta soli
500 ml śmietany 36 %
tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
5 łyżek cukru pudru
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.
Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nakładamy na blachę wysmarowaną masłem - najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym. Eklerki wyrosną dosyć duże, więc najlepiej robić to w dużych odstępach od siebie. Do piekarnika wstawiamy również naczynie z wodą.
Eklerki pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Ciastka wyjęte z piekarnika należy przekroić na pół i zostawić do ostygnięcia ułożone na metalowej kratce. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać górną część eklerki. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Gdy eklerki będą zimne, a czekolada zastygnie przekładamy ciastka bitą śmietaną.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/09/eklerki.html