Wykonanie
Bardzo smaczna, mocno oże ź wiajaca, niezwykle ciekawa
smakowo sałatka, którą możemy przygotować sobie jako przystawkę lub samodzielne danie na kolację. Możemy również zaskoczyć nią naszych gości...choć wiem/na podstawie własnych obserwacji/ ,że
ocet balsamiczny jest jeszcze mało popularny w naszym
kraju ,a szkoda , gdyż jest przepyszny i można dodawać go do różnego rodzaju sałatek,
sosów,
mięsa, czy deserów.Ten prawdziwy i najlepszy
ocet balsamiczny produkowany jest we włoskiej Modenie, a jego zdrowotne właściwości i szlachetny smak znane są na całym świecie. Ma swoją historię, a jego receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie jest chroniona tajemnicą. Dobry
ocet balsamiczny/nie jest tani/ powinien być gęsty, ciemnobrązowy o słodko-kwaśnym smaku .Więcej ciekawostek tutaj
Składniki:200 g
truskawek100 g
sera Grana Padano150 g sałatki/
rukola i waleriana/
ocet balsamiczny/1,5 łyżki/
oliwa z oliwek/ok. 4 łyżek/
pieprz mielony/polecany biały/
sólWykonanie:Umyć dokładnie oba rodzaje
sałaty ,a następnie delikatnie osuszyć. Umyć również
truskawki pod bieżącą
wodą i dobrze odsączyć .Pokroić
truskawki na ćwiartki /moje są w plastry/.Przy pomocy specjalnego nożyka lub zwykłego "obieraka" do warzyw pokroić
ser na cieniutkie plasterki.Wymieszać
oliwę z
octem ,
solą i
pieprzem i przy pomocy widelca lekko ubić tworząc emulsjęW salaterce ułożyć warstwę sałatki,a następnie
truskawki.Całość posypać
serem i polać przygotowanym sosem.Pycha…
na podstawie przepisu: "GialloZaferano"