Wykonanie
Parę dni temu kupiłam foremkę .. i musiałam ją wypróbować.. Przepis na mini bochenki z
czekoladą znalazłam na blogu Dorotki . Przepis cytuję za Dorotką.. ja zrobiłam trochę z większej porcji i wyszły mi piękne i smaczne mini bochenki i babeczki z
czekoladą ..u mnie była
czekolada gorzka z nadzieniem
wiśniowym...Składniki na 6 mini-bochenków:250 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego
masłapół łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1 łyżeczka suchych
drożdży (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych2
jajka, roztrzepane3 łyżki
mleka50 g
gorzkiej czekoladyDo dekoracji:
cukier puder lub
kakao.Do miski przesiać
mąkę, wmieszać
sól,
cukier i
drożdże, następnie
masło i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane
jajka i letnie
mleko. Wyrabiać przez minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej w miarę potrzeby).Ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną
mąką. Podzielić na 6 części,
czekoladę również podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt 7 x 10 cm, na środek nałożyć
czekoladę, zawinąć, uformować mały bochenek.Formy (10 x 5,5 x 3,5 cm) natłuścić
masłem i posypać
kaszą manną. W każdej umieścić gotowe ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut do godziny.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Przed podaniem udekorować pudrem lub
kakao.