Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga kuchenne lasuchowanie . Delikatnie zmieniony, dzięki
czemu ciasto łatwiej się wyrabia, a kształt zachwyca.
Składniki :400 g
mąki pszennej130 ml
mleka1
jajko, roztrzepane15 g świeżych
drożdży (7 g suszonych)40 g
masła30 g
cukru100 g posiekanej
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
solicukier do posypaniaŚwieże
drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, jeśli używamy suszonych pomijamy ten krok. W misce bądź na płaskiej powierzchni roboczej wyrabiamy ciasto. Mieszamy
mąkę,
cukier,
drożdże oraz
sól. Dodajemy
jajko i w przypadku suchych
drożdży mleko. Miksujemy bądź zagniatamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy miękkie
masło i kontynuujemy zagniatanie (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Po tym czasie do masy dodajemy posiekaną
czekoladę i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części, a z każdej formujemy długi walec. Układamy na papierze do pieczenia. Zaplatamy z nich warkocz. Zaokrąglamy, aby powstał wieniec. Ciasto na papierze przenosimy do okrągłego, żaroodpornego naczynia. Ciasto posypujemy
cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.