Wykonanie
Już długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na obiad.Składniki:600 g
mąki pszennej25 g
drożdży1 szklanka
mleka3 łyżki
masła50 g
cukru2
jajkaszczypta
soliWykonanie:Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe
mleko,
drożdże, szczyptę
soli,
cukier i 4 łyżki
mąki (tak żeby
drożdże się rozpuściły w
mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Masło roztopić. Do
drożdży dodać resztę
mąki i
jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać
masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę
mąki.Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi
mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły.Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około 10 minut. Jeśli nie mamy takiego naczynia można do garnka nalać
wody, nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy
woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką.Kluski można podawać polane roztopionym
masłem lub sosem zrobionym z
jogurtu naturalnego,
kakaa i
cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać.