ßßß Cookit - przepis na Kluski na parze

Kluski na parze

nazwa

Wykonanie

Już długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na obiad.
Składniki:
600 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
50 g cukru
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże, szczyptę soli, cukier i 4 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Masło roztopić. Do drożdży dodać resztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły.
Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około 10 minut. Jeśli nie mamy takiego naczynia można do garnka nalać wody, nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką.
Kluski można podawać polane roztopionym masłem lub sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, kakaa i cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/kluski-na-parze.html