ßßß Cookit - przepis na Słodkie bułki maślane

Słodkie bułki maślane

nazwa

Wykonanie

Pyszne bułeczki z kruszonką, kto nie lubi kruszonki ja ją kocham wręcz i zawsze, gdy nadchodzi sezon na jagody robię drożdżaki z dużą ilością kruszonki. Kto widzi ciasto od razu wie, że ja je piekłam :D. Ale jak tu nie lubić kruszonki, często wyjadam ją jeszcze przed wyłożeniem na ciasto.Co do bułeczek są delikatne, wspaniałe w smaku idealne z masełkiem i dżemem, zależy jak kto lubi.
Składniki:
Ciasto
800 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
100 g masła
85 g cukru
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
łyżeczka soli
Kruszonka
100 g mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Do posmarowania
1 jajko
3 łyżki mleka
Opis wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie i kruszymy tam drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem i zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki, wlewamy zimne rozpuszczone masło, sól i wyrabiamy dokładnie około 15 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
1 godz. Po tym czasie ponownie szybko zarabiamy ciasto, dzielimy i formujemy bułeczki (około 10 szt).
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by pozostawić przynajmniej 5 cm odstęp. Przykrywamy i odstawiamy na
1 godz. do wyrośnięcia.
W między czasie robimy kruszonkę, mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym zimnym masłem do uzyskania zwartej masy.
Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 200 C.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/04/sodkie-buki-maslane.html