Wykonanie
Pyszne bułeczki z kruszonką, kto nie lubi kruszonki ja ją kocham wręcz i zawsze, gdy nadchodzi sezon na
jagody robię
drożdżaki z dużą ilością kruszonki. Kto widzi ciasto od razu wie, że ja je piekłam :D. Ale jak tu nie lubić kruszonki, często wyjadam ją jeszcze przed wyłożeniem na ciasto.Co do bułeczek są delikatne, wspaniałe w smaku idealne z
masełkiem i
dżemem, zależy jak kto lubi.
Składniki:Ciasto800 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży100 g
masła85 g
cukru250 ml ciepłego
mleka2
jajkałyżeczka
soliKruszonka100 g
mąki pszennej50 g
masła4 łyżki
cukruDo posmarowania1
jajko3 łyżki
mlekaOpis wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie i kruszymy tam
drożdże. Zalewamy je ciepłym
mlekiem i zasypujemy
mąką i odstawiamy na 15 minut.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy do
mąki, wlewamy zimne rozpuszczone
masło,
sól i wyrabiamy dokładnie około 15 minut.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na1 godz. Po tym czasie ponownie szybko zarabiamy ciasto, dzielimy i formujemy bułeczki (około 10 szt).Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by pozostawić przynajmniej 5 cm odstęp. Przykrywamy i odstawiamy na1 godz. do wyrośnięcia.W
między czasie robimy kruszonkę,
mąkę mieszamy z
cukrem i roztopionym zimnym
masłem do uzyskania zwartej masy.Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 200 C.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy