ßßß Cookit - przepis na Bułki drożdżowe - króliczki

Bułki drożdżowe - króliczki

nazwa

Wykonanie

Tym razem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem.
Składniki:
½ kg mąki pszennej
50 g drożdży
120 g cukru
250 ml mleka
70 g masła
1 jajko
szczypta soli
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajka roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do mąki z drożdżami dodać szczyptę soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Króliczki:
Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce.
Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon.
Nożyczkami nacinamy uszy króliczków a wykałaczką robimy oczy.
Króliczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy żeby jeszcze trochę wyrosły.
Piec w temperaturze 180 o C do momentu aż króliczki się zarumienią, przez 20 - 25 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/03/buki-drozdzowe-kroliczki.html