Wykonanie
Zimtsterne - to
cynamonowe gwiazdki - tradycyjne niemieckie
ciasteczka świąteczne. Ciasto na nie jest dość klejące, ale pomiędzy dwoma warstwami papieru lub folii powinniście nie
mieć problemów z jego wałkowaniem. Warto, bo
ciasteczka są naprawdę bardzo dobre i trzeba je zrobić! Smakują jak marcepan z
cynamonem :-). Największą trudnością jest dokładne wysuszenie
ciasteczek i jednocześnie zachowanie
bezy jak najbardziej białej... dlatego piekłam je na najniższej półce w piekarniku. Polecam :-).Składniki na około 40
ciastek:300 g zmielonych
migdałów100 g
cukru pudru2
białka50 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonuGlazura bezowa:1
białko1 szczypta
soli200 g
cukru pudru1 - 2 łyżki
mlekaW naczyniu wymieszać suche składniki na
ciasteczka:
migdały,
cukier puder,
mąkę,
cynamon. Dodać
białka (nie ubijamy ich wcześniej) i zagniatać, aż do uformowania klejącego ciasta (można zmiksować mikserem). Owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.Przygotować
bezową glazurę: ubić na sztywno
białko ze szczyptą
soli. Ubijając cały czas dosypywać
cukier, stopniowo. Glazura powinna
mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z
ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki
mleka, wymieszać.Blachę do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać
cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno
mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać
ciasteczka i układać na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić
bezową glazurę.Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut (uważając, by
beza nie nabrała brązowego koloru)*. Wyciągnąć
ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.Uwaga - w przypadku alergii na
mleko zastąpić je
wodą.* Niektóre źródła polecają piec
ciastka dłużej, około 25 - 30 minut w niższej temperaturze (150 - 160ºC); wtedy są bardziej chrupiące i suche. Z przepisu wychodzą wilgotne z kruchą i suchą
bezą. Wg mnie najlepiej piec je trochę dłużej, by je bardziej wysuszyć, przykrywając folią aluminiową, by
beza pozostała biała.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Weight Watchers Recipes .