Wykonanie
Przepis na dzisiejsze
ciastka już od dawna figurował w folderze "do zrobienia". W końcu zajrzałam do niego i stwierdziłam, że dziś jest ten dzień ;) Zupełnie niepotrzebnie zwlekałam: przygotowanie trwa tylko kilka minut, pieczenie niewiele dłużej, a
ciastka wychodzą bardzo smaczne: kruche, leciutko ciągnące w środku i bardzo
migdałowe, a ich uformowanie wcale nie jest trudne. Warto wypróbować :)DACHÓWKI
MIGDAŁOWESkładniki na ok. 30
ciastek:6
białek300g
cukru pudru105g
masła90g
mąki pszennej150g
płatków migdałowychDodatkowo:
mlekoMasło rozpuścić i ostudzić.
Białka lekko ubić (mikserem lub trzepaczką, tylko tyle, żeby lekko się napowietrzyły; można nawet pominąć ten krok), wymieszać z
cukrem,
mąką i
masłem. Na koniec dodać lekko pokruszone
płatki i delikatnie wymieszać. Łyżką umoczoną w
mleku nabierać porcje ciasta i rozpłaszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach). Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na chwilę odstawić, ale jeszcze gorące
ciastka położyć na wałku lub butelce i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.