ßßß Cookit - przepis na Ciastka- dachówki

Ciastka- dachówki

nazwa

Wykonanie

Bywają przepisy, po których zostaje nadmiar białek - a przecież nie można ciągle robić przepysznych bezowych smakołyków :) Te migdałowo - waniliowe ciastka smakują świetnie, mają lekko ciągnące się, ale chrupiące wnętrze i doskonale się na białkowy recykling nadają. Polecam.
Składniki ( ok. 20 ciasteczek) :
60 g. masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 białka
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
cukier puder do posypania
wąski wałek do formowania ciastek
Przygotowanie :
Masło rozpuszczam, studzę. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję stopniowo przesiane cukier i mąkę, pastę waniliową, masło i na końcu delikatnie mieszam z migdałami. Wykładam łyżeczką niewielkie porcje na blachę (natłuszczoną), widelec moczę w zimnej wodzie i każde ciasteczko spłaszczam. Piekę w temperaturze 220 stopni C. 5-7 minut, aż brzegi ciastek się zrumienią. Jeszcze gorące zawijam na wałku, by przyjęły wygięty kształt. Trzeba lekko przycisnąć je dłonią - nie trzeba się martwić, że lekko pękają, to nic nie szkodzi :) Zimne posypuję cukrem pudrem.
Inspiracja z mojej ulubionej książeczki o ciastkach: "Ciasteczka" Pat Alburey.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/ciastka-dachowki.html