Wykonanie
Ciasto
serowe, mocno pachnące
wanilią, rozwarstwia się trochę jak francuskie, a marcepan apetycznie się zarumienił.
Ciastka są lekkie, nie za słodkie, bardzo smaczne.
Składniki :1 szklanka
maki pszennej150 g. zimnego
masła250 g. białego, gładkiego
serka1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej50 g. masy marcepanowej1
białkoPrzygotowanie :
Masło siekam dokładnie z
mąką, dodaję puder i pastę
waniliową, zagniatam ciasto. Chłodzę je w lodówce przez ok. godzinę. Rozwałkowuję ciasto na cienki placek (ok. 3 mm) , wykrawam radełkiem niewielkie prostokąty. Smaruję je rozmąconym
białkiem.Marcepan rozwałkowuję (podsypuję stolnicę
cukrem pudrem) na ok. 2 mm grubości, wykrawam radełkiem prostokąty trochę mniejsze niż z ciasta,nacinam ozdobnie ich powierzchnię i układam na posmarowanych
białkiem ciastkach. Piekę w termoobiegu w temperaturze 180 stopni C. ok 10-12 minut, aż masa marcepanowa się zrumieni.Przepis autorski.Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także :pyszne
ciastka serowe