Wykonanie
Przyznam, że to moje ulubione ciasta. Przypominają mi czasy przed maturą, gdy piekłam je praktycznie raz w tygodniu. Nic tak nie relaksowało, tak wieczorne wykrawanie
ciasteczek, po całym dniu nauki. Długo ich nie robiłam. Dziś wracam do tego cudownego,
maślanego smaku.Shortbread ( proporcje na blachę
ciasteczek)
300g
mąki pszennej140g
cukru pudru ( można użyć
trzcinowego cukru pudru, ale nie jest to konieczne)200g prawdziwego
masła ( ważne by było dobrej jakości - produkt masłopodobny nie jest tu odpowiedni)
Mąkę i
cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy lekko miękkie
masło i wyrabiamy.Można także umieścić składniki w malakserze i zmiksować je razem, choć uważam, że lepiej zrobić to własnoręcznie.Gdy ciasto jest juz zwarte, rozwałkowujemy je niezbyt cienko, tak na ok. 2 cm. ( można grubiej, jeśli ktoś lubi ;) Z Rozwałkowanego ciasta wykrawamy
ciastka. Można też pokroić w kwadraty ( tak jak to zrobiłam ja;)) Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok.35minut w 180stopniach. Następnie zostawiamy na ok. 30 minut do wystygnięcia, aż w końcu delektujemy się cudownym smakiem.