Wykonanie
Maślane
ciasteczka, które dzisiaj prezentuję doskonale nadają się do
herbaty lub
kawy, którą proponuję dzisiaj wypić wspólnie z babcią (z racji Dnia Babci) i dziadkiem (jutrzejsze święto).Z tej też okazji wszystkim babciom i dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia i zapraszam do wspólnego świętowania w gronie ukochanych wnucząt!!
Ciasteczka maślane są bardzo delikatne i bardzo kruche, ale nie na tyle aby rozsypywać się w rękach.Stanowią doskonałą przekąskę i obiecuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym.Gorąco polecam!!
300g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudruesencja waniliowaPodane składniki połączyć, dodać 1 łyżkę esencji waniliowej.Ciasto ma być zwarte, ale nie za twarde, bardziej zwarte jak na lane kluski. Jeśli nie będzie posiadać takiej konsystencji należy dodać kilka łyżek
wody.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty.
Ciasteczka piec w temp 180°C przez około 15 minut na złoty kolor.Smacznego!!