Wykonanie
Słynne na cały świat maślane francuskie
herbatniki Petit Beurre. Słodkie w sam raz, bardzo kruche, po prostu idealne
ciasteczka do
herbaty :-). Czy smakują jak popularne
harbatniki polecane często przeze mnie do przepisów jako 'petitki' kupowane w sklepach? Nie ;-). Są lepsze, mniej twarde, kruchutkie i bardziej maślane. Wersja domowa jest po prostu najlepsza :-).Składniki na około 50
ciastek:100 g
masła, w temperaturze pokojowej250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudruszczypta
soli100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.*Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać
ciastka i robić stempelki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozićSmacznego :-).
Źródło przepisu - 'The Art of French Baking' Ginette Mathiot.