Wykonanie
Kruche
ciasteczka to jedne z moich ulubionych słodkości. Robi się je bardzo szybko ( szybko się też zjada :)) Przed świętami często eksperymentuje z podstawowym, kruchym
ciastem. Dużo frajdy sprawa także dekorowanie
ciasteczek. Tym razem niestety nie miałam zbyt dużo czasu, aby ładnie je udekorować, ale Wy możecie się pobawić i poćwiczyć przed dekorowaniem pierniczków :)przepis na 23.
ciasteczka250 g
mąki pszennej200 g
masłajajko100 g
cukru pudrupół łyżeczki esencji migdałowejszczypta
soliczerwony barwnik (użyłam barwnika w proszku)+
LUKIER+ posypka do ciastZa pomocą miksera utrzyj
masło z
cukrem,
jajkiem i esencją
migdałową. Gdy masa będzie już puszysta, dodaj
mąkę, barwnik i szczyptę
soli. Miksuj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Gotowe ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Wycinaj z niego
ciasteczka (możesz użyć foremek o dowolnych kształtach).
Ciasteczka piecz ok. 8-10 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj kolorowym lukrem i posypką do ciast.