ßßß Cookit - przepis na Gofry kruche

Gofry kruche

nazwa

Wykonanie

Zupełnie nie jak gofry, konsystencją bardzie przypominają kruche ciasteczka i tak też można je podawać. Tradycyjne gofry przypominają tylko wyglądem, bo daleko im do lekkości i puszystości tych tradycyjnych. Wyglądają na malutkie, ale za to są bardzo sycące... i dużo nie można ich zjeść :-).
Sk ł adniki na 16 - 18 gofrów:
380 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
szczypta soli
140 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
3 jajka
Wszystkie składniki umieścić w misie malakasera i zmiksować do połączenia (można również wyrobić ręcznie). Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Wyjąć, podzielić na 16 - 18 równych części, uformować kulki. Każdą kulkę kłaść w rozgrzanej gofrownicy, zamykać i piec do złotego koloru. Przestudzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis Pierre Hermé.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-kruche