Wykonanie
Zupełnie nie jak gofry, konsystencją bardzie przypominają kruche
ciasteczka i tak też można je podawać. Tradycyjne gofry przypominają tylko wyglądem, bo daleko im do lekkości i puszystości tych tradycyjnych. Wyglądają na malutkie, ale za to są bardzo sycące... i dużo nie można ich zjeść :-).Sk ł adniki na 16 - 18 gofrów:380 g
mąki pszennej120 g
cukru pudruszczypta
soli140 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę3
jajkaWszystkie składniki umieścić w misie malakasera i zmiksować do połączenia (można również wyrobić ręcznie). Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.Wyjąć, podzielić na 16 - 18 równych części, uformować kulki. Każdą kulkę kłaść w rozgrzanej gofrownicy, zamykać i piec do złotego koloru. Przestudzić na kratce.Smacznego :-).Przepis Pierre Hermé.