Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na wspaniały makowiec – jest nie tylko piękny, ale też przepyszny! Półkruche, maślane ciasto sprawia, że jest kruchy, delikatny, ale też mięciutki i bogaty wewnątrz. Mimo, że nie jestem fanką klasycznego makowca, ten wcinam bez opamiętania :) Jego przewagą nad klasycznym,
drożdżowym ciastem jest to, że nie przesycha i nie twardnieje tak szybko, więc spokojnie uchowa się w dobrej kondycji do końca świąt (choć z pewnością nie przetrwa tak długo, gwarantuję :D). Jeśli raz spróbujecie je zrobić i opanujecie technikę wywijania – bez problemu będziecie piec to banalnie proste ciasto co roku!Porcje: 1 ciasto o średnicy 28 cmSkładniki► świeże
drożdże [25 g / 1/4 kostki]►
cukier puder [80 g / 8 łyżek]►
masło [100 g / 1/2 kostki]►
mąka pszenna [260 g / 2 szklanki]►
jajko [1 sztuka]► masa makowa (gotowa lub domowa) [400 g]Dodatkowo►
sól [1/3 łyżeczki]Przygotowanie
Masło do tego przepisu powinno być zimne, prosto z lodówki, natomiast
jajka w temperaturze pokojowej.Do miski przesiać
cukier puder, wkruszyć
drożdże i rozcierać łyżką, aż staną się płynne.Do osobnej miski przesiać
mąkę i
sól, dodać zimne, pokrojone w kostkę
masło i posiekać wszystko nożem, aż
masło będzie w małych kawałeczkach.Do
mąki posiekanej z
masłem dodać płynne
drożdże z
cukrem i wbić jedno
jajko. Wymieszać i szybko zagnieść gładką kulę z ciasta (w razie potrzeby, delikatnie podsypać
mąką). Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na osobnym arkuszu papieru do pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).Na pierwszym kawałku ciasta odcisnąć delikatnie obrys talerza, następnie nałożyć połowę masy makowej, zostawiając ok. 1-2 cm marginesu.Przyłożyć kolejnym arkuszem ciasta i zdjąć papier do pieczenia jak naklejkę . Nałożyć drugą połowę masy makowej w ten sam sposób.Przyłożyć trzecim płatem ciasta. Na środku odcisnąć talerz i obciąć boki, aby powstało równe koło.Na środku można odcisnąć mały kieliszek, aby łatwiej było kroić (jak widać na zdjęciach, nie udało mi się trafić w sam środek :D)Brzegi naciąć tak, aby uzyskać 16 pasków.Chwytać po 2 i wywijać do zewnątrz (w prawej dłoni w prawą stronę, w lewej dłoni w lewą). Dwukrotne wywinięcie da efekt gwiazdy ze zdjęcia. Należy to robić bardzo delikatnie, aby nie porwać ciasta.Gotową gwiazdę przełożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym
jajkiem lub
mlekiem i piec w 180 stopniach przez 20-23 min (pod koniec należy obserwować, aby nie spiekło się za bardzo).Wystudzone ciasto można dodatkowo polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.Jest pyszne i wilgotne nawet 2-3 dni po upieczeniu, choć podejrzewam, że zostanie zjedzone już pierwszego dnia :)Smacznego!