ßßß Cookit - przepis na Półkruchy makowiec gwiazda (6 składników)

Półkruchy makowiec gwiazda (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na wspaniały makowiec – jest nie tylko piękny, ale też przepyszny! Półkruche, maślane ciasto sprawia, że jest kruchy, delikatny, ale też mięciutki i bogaty wewnątrz. Mimo, że nie jestem fanką klasycznego makowca, ten wcinam bez opamiętania :) Jego przewagą nad klasycznym, drożdżowym ciastem jest to, że nie przesycha i nie twardnieje tak szybko, więc spokojnie uchowa się w dobrej kondycji do końca świąt (choć z pewnością nie przetrwa tak długo, gwarantuję :D). Jeśli raz spróbujecie je zrobić i opanujecie technikę wywijania – bez problemu będziecie piec to banalnie proste ciasto co roku!
Porcje: 1 ciasto o średnicy 28 cm
Składniki
► świeże drożdże [25 g / 1/4 kostki]
cukier puder [80 g / 8 łyżek]
masło [100 g / 1/2 kostki]
mąka pszenna [260 g / 2 szklanki]
jajko [1 sztuka]
► masa makowa (gotowa lub domowa) [400 g]
Dodatkowo
sól [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
Masło do tego przepisu powinno być zimne, prosto z lodówki, natomiast jajka w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiać cukier puder, wkruszyć drożdże i rozcierać łyżką, aż staną się płynne.
Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach.
Do mąki posiekanej z masłem dodać płynne drożdże z cukrem i wbić jedno jajko. Wymieszać i szybko zagnieść gładką kulę z ciasta (w razie potrzeby, delikatnie podsypać mąką). Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na osobnym arkuszu papieru do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Na pierwszym kawałku ciasta odcisnąć delikatnie obrys talerza, następnie nałożyć połowę masy makowej, zostawiając ok. 1-2 cm marginesu.
Przyłożyć kolejnym arkuszem ciasta i zdjąć papier do pieczenia jak naklejkę . Nałożyć drugą połowę masy makowej w ten sam sposób.
Przyłożyć trzecim płatem ciasta. Na środku odcisnąć talerz i obciąć boki, aby powstało równe koło.
Na środku można odcisnąć mały kieliszek, aby łatwiej było kroić (jak widać na zdjęciach, nie udało mi się trafić w sam środek :D)
Brzegi naciąć tak, aby uzyskać 16 pasków.
Chwytać po 2 i wywijać do zewnątrz (w prawej dłoni w prawą stronę, w lewej dłoni w lewą). Dwukrotne wywinięcie da efekt gwiazdy ze zdjęcia. Należy to robić bardzo delikatnie, aby nie porwać ciasta.
Gotową gwiazdę przełożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i piec w 180 stopniach przez 20-23 min (pod koniec należy obserwować, aby nie spiekło się za bardzo).
Wystudzone ciasto można dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Jest pyszne i wilgotne nawet 2-3 dni po upieczeniu, choć podejrzewam, że zostanie zjedzone już pierwszego dnia :)
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/12/polkruchy-makowiec-gwiazda-6-skladnikow.html