Wykonanie
Polvorones to
ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz
jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych
ciasteczek.Składniki (na 25-30
ciasteczek):350 g
mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g
margaryny (1 kostka)100 g zmielonych
migdałów1 łyżeczka sproszkowanego
cynamonu100 g
cukru pudru (pół szklanki) + trochę do posypania
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z
migdałami, wysypujemy na blachę i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy . Mieszankę studzimy.
Mąkę i
migdały przesypujemy do miski, dodajemy
cukier puder,
cynamon i
miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość 4-5 cm). Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 12-15 minut.Po upieczeniu studzimy
ciasteczka i posypujemy je
cukrem pudrem.