Wykonanie
Kolejne świąteczne
ciasteczka, znalezione u Dorotki . Pyszne i chyba najprzyjemniejsze i najmniej kłopotliwe w wykonaniu, z moich tegorocznych świątecznych propozycji. Polecam, szczególnie amatorom marcepanu!Zimtsterne to moja ostatnia propozycja przygotowana w ramach świątecznej akcji Olgi .

Składniki na około 40
ciastek:300 g zmielonych
migdałów100 g
cukru pudru2
białka50 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonuGlazura bezowa:
białkoszczypta
soli200 g
cukru pudru1 - 2 łyżki
mlekaW naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać
białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.Przygotować
bezową glazurę: ubić na sztywno
białko ze szczyptą
soli. Ubijając cały czas dosypywać
cukier, stopniowo. Glazura powinna
mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z
ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki
mleka, wymieszać.Blachę do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać
cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno
mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać
ciasteczka i układać na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić
bezową glazurę.Piec ok. 10 - 12 min. w temperaturze 170 stopni (uważając, by
beza nie nabrała brązowego koloru). Wyciągnąć
ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!
