ßßß Cookit - przepis na Krem z białej czekolady:

Krem z białej czekolady:

nazwa

Wykonanie

Jak wiem, że mam upiec tort, choruję już tydzień wcześniej - pewnie dlatego na tym blogu jest zatrzęsienie tradycyjnych tortów ;-). Nie wiem, czemu - po prostu nie mam do nich serca, a szczególnie do tradycyjnych biszkoptów przełożonych ciężkimi maślanymi kremami. Tort ma powstać szybko, być prosty, efektowny i najważniejsze - ma smakować solenizantowi. Ponieważ dzisiejszy solenizant kocha ciasta z makiem, a ja nie miałam dużo czasu, powstał torcik makowy przełożony rozpływającym się w ustach kremem z białej czekolady.. Mhmm, pycha!
Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki zmielonych migdałów
120 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, odłożyć. Wymieszać z makiem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, dalej ubijając, do połączenia.
Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej biszkopt, wyrównać jego powierzchnię.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów.
Nasączenie:
pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej
3 łyżki rumu
Składniki nasączenia wymieszać.
300 g białej czekolady, posiekanej
400 ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Wykonanie
Na tortownicy ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, nasączyć 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu z białej czekolady. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić.
Dowolnie udekorować.
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Smacznego :-).
* Tort można również posmarować cienką warstwą kwasnego dżemu (pod warstwami kremu), będzie wtedy mniej słodki.
Źródło przepisu - przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady