Wykonanie
źródło przepisu: mojewypieki.blox.plblaty5
jajek150 g
cukru pudru2 łyżki mielonych
migdałów120 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejpłaska łyżka
proszku do pieczenia200 g
maku (suchego, nie trzeba mielić)
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier puder, następnie
żółtka.
Migdały wymieszać z
mąkami,
proszkiem do pieczenia i
makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa
razy.masa z
białej czekolady300 g
białej czekolady400 ml
śmietany kremówkiponcz1/2 szklanki
wody3 łyżki
rumu300 g
konfitury z gorzkich
pomarańczydekoracjakandyzowane plasterki czerwonych
pomarańczysuszona
skórka pomarańczowaZrobić poncz: zimną, przegotowaną
wodę wymieszać z
rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli
wodnej, wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną
białą czekoladę, dalej ubijać.Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem i posmarować połową
konfitury. Rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować resztą
konfitury i kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch
tortu. Schłodzić. Udekorować plasterkami
pomarańczy i posypać
skórką pomarańczową.Smacznego!
***Przepis prezentuję w ramach tegorocznego
Czekoladowego Weekendu .