ßßß Cookit - przepis na ...i konfiturą z gorzkich pomarańczy, pyszny!

...i konfiturą z gorzkich pomarańczy, pyszny!

nazwa

Wykonanie

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
blaty
5 jajek
150 g cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka proszku do pieczenia
200 g maku (suchego, nie trzeba mielić)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
masa z białej czekolady
300 g białej czekolady
400 ml śmietany kremówki
poncz
1/2 szklanki wody
3 łyżki rumu
300 g konfitury z gorzkich pomarańczy
dekoracja
kandyzowane plasterki czerwonych pomarańczy
suszona skórka pomarańczowa
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem i posmarować połową konfitury. Rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury i kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować plasterkami pomarańczy i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego!
***
Przepis prezentuję w ramach tegorocznego Czekoladowego Weekendu .
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/02/Tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady.html