ßßß Cookit - przepis na Makowiec pod chmurką

Makowiec pod chmurką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mak mielony 250 gramów
mąka pszenna 10 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
skórka pomarańczowa smażona 2 łyżek stołowych
Cynamon 0.5 łyżek deserowych
śmietana kremówka 1.5 szklanek
cukier puder 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
konfitura 200 gramów
wiórki czekoladowe 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Wykonanie kremu: śmietanę ubić z cukrami.
Wystudzone ciasto posmarować konfiturą, a potem bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3491/Makowiec-pod-chmurka