ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce Ciasta Domowe. Nigdy bym nie zwróciła na niego uwagi bo zdjęcie nie było zbyt zachęcające ale kilka dni wcześniej rozmawiałam z koleżanką na temat połączenia maku i bitej śmietany. Więc sami rozumiecie, że jak taki przepis wpadł mi w ręce to musiałam go wypróbować. Ciasto jest całkiem dobre, a już napewno będzie smakowało fanom makowców.
Składniki:
1i 1/2 szklanki maku
2/3 szklanki cukru
10 łyżek mąki pszennej
5 jajek
3 łyżeczki skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
400 g śmietany kremówki
2 śnieżki
1 łyżka cukru pudru
1 słoik konfitury wiśniowej
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać pozostały cukier. Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Śmietanę ubić ze śnieżką i cukrem.
Ostudzone ciasto przekroić i posmarować konfiturą dolną część. Rozsmarować bitą śmietanę, przykryć drugą częścią. Wierzch oblać dowolną polewą.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/09/Ciasto-makowe-z-bita-smietana.html