Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce Ciasta Domowe. Nigdy bym nie zwróciła na niego uwagi bo zdjęcie nie było zbyt zachęcające ale kilka dni wcześniej rozmawiałam z koleżanką na temat połączenia maku i bitej śmietany. Więc sami rozumiecie, że jak taki przepis wpadł mi w ręce to musiałam go wypróbować. Ciasto jest całkiem dobre, a już napewno będzie smakowało fanom makowców.Składniki:1i 1/2 szklanki maku2/3 szklanki cukru10 łyżek mąki pszennej5 jajek3 łyżeczki skórki pomarańczowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu400 g śmietany kremówki2 śnieżki1 łyżka cukru pudru1 słoik konfitury wiśniowejMak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać pozostały cukier. Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.Śmietanę ubić ze śnieżką i cukrem.Ostudzone ciasto przekroić i posmarować konfiturą dolną część. Rozsmarować bitą śmietanę, przykryć drugą częścią. Wierzch oblać dowolną polewą.Smacznego:)