Wykonanie
Kolejny już wypiek z
jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam!
Składniki:5 średnich
jabłek1 łyżeczka
cynamonuBiszkopt:4
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej1/3 lub 1/2 szklanki
cukru (w zależności od słodkości
jabłek)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób wykonania:1.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z
cynamonem.
Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.2.
Białka ubić ze szczyptą
soli, dodać
cukier, a następnie dodawać po jednym
żółtku. Na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.3. Ciasto wylać na
jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.4. Po upieczeniu ciasto przewrócić
jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!
Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji