Wykonanie
            G dy spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym 
biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy 
biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem 
jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać...

ok. 6-7 
jabłekcynamon4 
jajka1 szklanka 
cukru miałkiego1 szklanka 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczenia2 łyżki 
olejucukier puder do posypania rolady
Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć 
jabłka i posypać 
cynamonem.
 Białka
Białka ubić na sztywno dodać powoli 
cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać 
żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą 
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu 
olej. Gotowe ciasto wylać na 
jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy 
jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć 
cukrem pudrem.