Wykonanie
hm.. Wygląda na to, że faza na "babską próbę".. Tym razem siostra poprosiła o ciasto na imprezkę. Miała być szarlotka, ale pomyślałam sobie, że możeby tak jakieś nowe ciasto spróbować? Poza tym nie miałam w lodówce za dużo
masła ani
margaryny (a na szarlotkę 250g schodzi..) .Skierowałam więc swoje myśli ku zakończonej na jesieni akcji " szybkie ciasta " i tym razem wybór mój padł na ciasto z bloga Jadłoiczytadło .Oto co mi wyszło:
Jeszcze zrobiłam później drugą próbę na świeżych jabłkach - i ta wersja ma tę zaletę, że się tak nie rozwala i krócej się piecze. Wygląda na to, że świeże
owoce do tej rolady lepiej pasują. (taki też przepis zostawiam poniżej) .Ale wiedzcie mili czytelnicy, że z
musem jabłkowym też się da.Składniki:
ok. 6-7
jabłek lub 0,6l
musu jabłkowegocynamon4
jajka1 szklanka
cukru miałkiego1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejucukier puder do posypania roladyWykonanie:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli jest mało tłusty, dobrze go dodatkowo natłuścić). Na to wyłożyć pokrojone w ćwiartki lub ósemki obrane
jabłka lub równomiernie rozłożyć
mus jabłkowy. Zostawić kawałek na "zakończenie rolady" (ok 5-10 cm).Posypać
jabłka cynamonemCiasto:
Białka ubic na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Można to robić dowolnie długo (czytaj lepiej robić za długo niż za krótko). Następnie dodać
żółtka i szybko, krótko zmiksować. Dodać
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać (chyba najlepiej robić to łyżką, albo na bardzo niskich obrotach miksera, krótko, by nam ciasto nie osiadło). Na końcu dodać
olej.Gotowe ciasto należy ostrożnie wyłożyć/wylać na
jabłka.Piec ok 20-25 minut w 165-170 st.C. (ja piekłam z termoobiegiem, jak pierwsza próba okazała się niedopieczona). Przed wyjęciem polecam sprawdzić patyczkiem, czy się dobrze wszystko dopiekło.Gorące ciasto wyjąć z blachy na kawałek pergaminu* -
jabłkami do góry - i zawinąć roladę - zaczynając od tej części z
jabłkami zmierzając do owego paska 5-10 cm, gdzie już
jabłek nie ma.Przykryć lnianą ściereczką, by rolada nie wyschła. Przed pokrojeniem oprószyć
cukrem pudrem.*da się zawinąć roladę i bez pergaminu, ale z pergaminem jest prościej, szczególnie niedoświadczonemu w zawijaniu rolad cukiernikowi.
Wydrukuj przepis