Wykonanie
Parę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień
jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście
jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście
jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję
jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto
jabłka.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm10 łyżek
mąki pszennej10 łyżek
cukru10 łyżek
oleju3
jaja1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia4-5
jabłekcukier puder lub mieszanka
cukru pudru z mielonym
cynamonem do posypania po upieczeniu
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Składniki na ciasto wrzucić do miski i wymieszać ze sobą. Tortownicę wysmarować
masłem. Dno ściśle pokryć warstwą
jabłek i zalać
ciastem. Piec 45 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.
Razem ze mną piekły:MagdalenaWiosenkaAroniaJoasiaMarzenkaDorotkaIwonka
KasiaBeatka