Wykonanie
Słynny staromodny amerykański klasyk - " pineapple upside down
cake". Pewnie, gdyby przyszło nam spędzać dzieciństwo w Stanach, byłoby to jedno z naszych ulubionych ciast :-). Przepis nakazuje układać
owoce na dnie foremki, a po upieczeniu odwrócić ciasto do góry
spodem - czy to nie wspaniała metoda na uniknięcie zakalca?
Ananasy można zastąpić
jabłkami,
brzoskwiniami,
rabarbarem... w zasadzie nie ma żadnych ograniczeń :-). U mnie odwrócone ciasto
ananasowe w formie mini torciku z
bitą śmietaną i
konfiturą wiśniową. Mimo, iż ciasto wspaniale się prezentuje, chyba nie
będę jego fanką. Jest bardzo zwyczajne w smaku, ale
ananasy i krem zdecydowanie podnoszą jego walory smakowe :-). Do wypróbowania!Składniki:250 g
masła, w temperaturze pokojowej180 g drobnego
cukru do wypieków + 2 łyżki1 puszka
ananasów w puszce (krążki)kilka wisienek koktajlowych300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 duże
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.Krążki
ananasa odsączyć z soku na papierowym ręczniczku, osuszyć. 100 ml soku odłożyć na później.Przygotować 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm,
spody wyłożyć papierem do pieczenia. Dno jednej z foremek wysypać 2 łyżkami drobnego
cukru. Na
cukier wyłożyć krążki
ananasa, po środku każdego krążka i
między nimi układając wisienki.
Masło (dość miękkie, można je zmiękczyć w mikrofali),
cukier, przesianą
mąkę w proszkiem, 100 ml
syropu z
ananasów,
wanilię i
jajka umieścić w misie miksera lub malaksera. Ubić (zmiksować) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto będzie bardzo rzadkie - takie ma być.Zmiksowane ciasto podzielić na 2 równe części. Przelać do obu tortownic, w jednej z nich ciasto powinno równo przykryć
owoce.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Formy wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, następnie gotowe placki odwrócić na paterę w taki sposób, by spód znalazł się teraz na górze (chodzi o placek z
owocami). Wystudzić.Dodatkowo:6 łyżek
konfitury wiśniowej250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier.WykonanieBlat ciasta bez
owoców ułożyć na paterze. Posmarować
konfiturą wiśniową. Na wierzch wyłożyć ubitą
śmietanę, wyrównać. Na górę położyć blat ciasta z
ananasami.Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia i kolejnego dnia.Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn GoodFood.