ßßß Cookit - przepis na Piegowata babka

Piegowata babka

nazwa

Wykonanie

Oj, chodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka z dodatkiem maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!!
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego maku
cukier puder
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie przekładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem .
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/02/piegowata-babka.html