Wykonanie
Te
ciasteczka przypominają cieniutkie
wafelki i wspaniale chrupią. Cudownie pasują do
kawy, robi się je bardzo szybko. Moje są
waniliowe, z
cynamonową nutką, ale można im dodać smaku
imbirem,
kardamonem czy właśnie odrobiną
kawy. Polecam je Wam serdecznie, są łatwe, pyszne, naprawdę świetne.
Składniki na ok. 20 sztuk :1 duże
jajko0,3 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniatroszkę mniej niż 0,5 szklanki
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder i
cynamon do posypaniaPrzygotowanie :
Jajko ucieram z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję
proszek do pieczenia i
mąkę - ucieram do połączenia się składników. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego. Wykładam blachę papierem do pieczenia i odrysowuję kółka używając szklanki. Wyciskam ciasto cieniutką strużką na kółka, nie muszą być dokładnie wypełnione :) Blachę wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Jeszcze gorące
ciastka - na blasze- oprószam mieszanką
cukru pudru i
cynamonu, pozwalam im wystygnąć i delikatnie podważając
łopatką zdejmuję z papieru.Przepis autorski.