Wykonanie
Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż
maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się
maku suchego. Krem z
białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z
amaretto.Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:5
jajek150 g
cukru pudru2 łyżki zmielonych
migdałów120 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyzka
proszku do pieczenia200 g suchego
maku6 łyżek
amaretto300 g
białej czekolady400 g
śmietany kremówkipłatki migdałowe do dekoracji
kakao ,
margaryna,
cukier do polewy ( 3 łyżki
kakao, 3 łyżki
cukru, 3 łyżki
mleka, 2 łyżki
margaryny -
cukier,
kakao i
mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy
margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
margaryny i połączenia z innymi składnikami )
Sposób wykonania
Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy
żółtka i
cukier puder. Obie
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia ,
migdałami i
makiem. Łączymy z pianą.Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno
śmietanką.
Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej
wody.Ostudzony
biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem.Przygotowanym kremem przekładamy płaty
biszkoptu..Wierzch
tortu polewamy
polewą czekoladową i ozdabiamy
płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania.Smacznego