ßßß Cookit - przepis na Torcik makowy

Torcik makowy

nazwa

Wykonanie

Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto.
Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
5 jajek
150 g cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyzka proszku do pieczenia
200 g suchego maku
6 łyżek amaretto
300 g białej czekolady
400 g śmietany kremówki
płatki migdałowe do dekoracji
kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia margaryny i połączenia z innymi składnikami )
Sposób wykonania
Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką.
Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody.
Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem.
Przygotowanym kremem przekładamy płaty biszkoptu..
Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/12/torcik-makowy.html